Zasady żywienia dzieci w wieku przedszkolnym
- 
Dzienny jadłospis dziecka powinien opierać się na pięciu posiłkach (śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja) serwowanych o stałych porach, z uwzględnieniem trzy–czterogodzinnych przerw. 
- 
Jeżeli w przedszkolu maluch otrzymuje trzy posiłki (śniadanie, obiad, podwieczorek), zadbaj o to, aby przed wyjściem z domu Twoje dziecko zjadło małą przekąskę (nie słodką), a po powrocie z przedszkola kolację lub posiłek obiadowo-kolacyjny. 
- 
Nie karm dziecka przed snem lub w nocy. 
- 
Staraj się zachować taki sam rozkład godzinowy posiłków zarówno w tygodniu, jak i w weekend. 
- 
Wszystkie posiłki Twojego dziecka powinny być spożywane przy stole. 
- 
Posiłkom powinna towarzyszyć miła i spokojna atmosfera, bez zabaw i telewizji. 
- 
Jeżeli to tylko możliwe, spożywaj posiłki razem z dzieckiem przy stole. Widząc rodzica jedzącego daną potrawę, dziecko chętnie będzie go naśladować. 
- 
Posiłek dziecka powinien trwać nie dłużej niż 30 minut, po tym czasie talerz należy zabrać. 
- 
Pamiętaj o zasadzie: rodzic/opiekun decyduje o tym, co, kiedy i gdzie zje dziecko, a dziecko o tym, czy i ile. 
- 
Jeżeli dziecko grymasi i nie chce jeść, nie zwracaj na nie uwagi i nie przekonuj na siłę do zjedzenia posiłku. 
- 
Nigdy nie zmuszaj dziecka do zjedzenia wszystkiego z talerza. 
- 
Nie zmuszaj dziecka do próbowania nowych produktów, jeżeli jednoznacznie się temu sprzeciwia. 
- 
Nieznane wcześniej dziecku produkty spożywcze pozostaw w trakcie posiłku w jego zasięgu, niekoniecznie oferując mu je bezpośrednio (dziecko chętniej spróbuje nowych produktów, mogąc samodzielnie o tym zdecydować). 
- 
Jeżeli Twoje dziecko twierdzi, że nie jest głodne, nie zmuszaj go do jedzenia. Wywieranie presji przyniesie odwrotny skutek i wywoła negatywne skojarzenia. 
- 
Chwal dziecko za ładnie zjedzony posiłek. 
- 
Nie wykorzystuj słodyczy jako nagrody za ładnie zjedzony posiłek lub jako motywacji do jego zjedzenia. 
- 
Pozwól dziecku na samodzielność, nawet jeżeli oznaczałoby to spożywanie posiłków rękoma i duży bałagan w kuchni. 
- 
Maksymalnie ogranicz w diecie dziecka słodycze, batony, słodkie deserki, dosładzane płatki śniadaniowe, kupne ciastka, biały cukier, napoje słodzone i żywność wysoko przetworzoną: parówki, pasztety, jedzenie typu fast food, napoje gazowane, chipsy. 
- 
Systematycznie zapoznawaj się z jadłospisem Twojego dziecka w przedszkolu, aby posiłki serwowane w domu stały się ich uzupełnieniem, rozmawiaj z dzieckiem o produktach i potrawach, które tam się pojawiają, aby zainteresować dziecko jedzeniem. 
- 
Angażuj dziecko w pracę w kuchni, maluch z dużo większym apetytem zje własnoręcznie przygotowany posiłek. 
- 
Porcja posiłku dziecka nie powinna być większa niż jego piąstka. Pamiętaj, że Twoje dziecko zawsze może poprosić o dokładkę. 
- 
Pomiędzy posiłkami nie podawaj dziecku żadnych przekąsek. 
- 
Zadbaj o to, aby maluch zawsze miał pod ręką do picia wodę niegazowaną. Do posiłków podawaj herbatę (niesłodzoną!), wodę, domowy kompot lub sok. Ostrożnie podchodź do soków kupnych, nie podawaj ich w ilości większej niż 250 ml na dzień. 
- 
Zadbaj o atrakcyjność posiłków dla Twojego dziecka – dotyczy to zarówno zastawy stołowej, jak i kolorów na talerzu (dobrej jakości sezonowe owoce i warzywa podane w atrakcyjnej dla malucha postaci). 
- 
Do przygotowywania posiłków wykorzystuj produkty świeże, dobrej jakości, jak najmniej przetworzone. 
- 
Staraj się systematycznie rozszerzać jadłospis dziecka o nowe produkty. Pamiętaj, że tylko urozmaicony jadłospis będzie w stanie pokryć zapotrzebowanie Twojego malucha na wszystkie witaminy i składniki mineralne. 
 
                     
         
         
         
         
         
        