Ze względu na to, że wydawnictwa realizują obecnie zamówienia na podręczniki szkolne w ramach dotacji, informujemy, że podręczniki przedszkolne będą możliwe do zakupienia we wrześniu. Szczegółowe informacje u wychowawców grup 2 września.

Żywienie -przepisy

Kotlety brokułowo-jaglane

 Składniki:

 brokuły (mogą być mrożone) - np. 300 gramów
 kasza jaglana - szklanka suchej
 zmielone płatki owsiane zamiast bułki tartej
 sól, kurkuma (ok. pół łyżeczki), mielony kminek (0,5-1 łyżeczki)
 olej do smażenia (można też upiec- )

 Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać (na sitku lub w garnku - zalać wodą i mieszać, zmieniając wodę do momentu, gdy nie będzie już mętna), ugotować "na kleisto" . Osobno ugotować brokuły do miękkości. Ugotowane brokuły pognieść dokładnie widelcem, dodać kaszę, przyprawy i odpowiednią ilość płatków owsianych - tak aby masa nie była miękka, ma przypominać raczej plastelinę.

Formować kotleciki, smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, aż zaczną robić się lekko złote.

 

 

 

 

DOMOWA VEGETA

 

Składniki

  • 200 g mieszanki suszonych warzyw: pasternak lub pietruszka, marchew, por, seler, lubczyk

  • 3 łyżki suszonej natki pietruszki lub suszone liście selera

  • 30 g suszonej cebuli

  • 50 g soli morskiej

  • 6 ziaren ziela angielskiego

  • 6 ziarem czarnego pieprzu

  • 4 łyżki kurkumy

  • 1 łyżka suszonego czosnku

     

Instrukcje

  1. Suszone warzywa, pieprz i ziele angielskie zmielić w młynku, dodać sól, kurkumę dokładnie wszystko wymieszać, przesypać do słoika, gotowe

  2. Smacznego!

 

 

 

Pasta z daktyli

  Idealna do smarowania naleśników lub pieczywa, można ją wykorzystać również do przygotowania masy do ciast .
Daktyle doskonale zastępują zwykłe słodycze zawierające cukier.


Do przygotowania pasty uży
wamy szklankę daktyli suszonych.
Daktyle um
ieszczamy w dużym kubku i zalewamymlekiem, tak aby były one przykryte. Odstawiamy je na całą noc a rano odlewamy połowę mleka, dodajemy dwie łyżki kakao i szczyptę soli i blendujemy.
Pasta gotowa:)


Pasta z kaszy jaglanej

 

  • 1/2 szkl kaszy jaglanej 

  • 4 jajka

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

  • 1 łyżeczka kurkumy

  • 1 łyżka posiekanego koperku

  • pieprz

  • sól morska

 

 

 

Kaszę ugotować na sypko, a jajka na twardo. Jako pokroić na mniejsze kawałki i wraz z kaszą  oraz jogurtem i kurkumą zblenderować na jednolitą masę. Następnie dodać posiekany koperek  oraz doprawić do smaku pieprzem i solą. Pastę dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki do schłodzenia.